De Oculus Go
Enkele weken geleden kregen we de Oculus Go binnen, de nieuwste variant in de Oculus familie. Samen met de Rift en de Gear VR zijn er nu drie apparaten van het bedrijf op de markt. De Go is uniek omdat het de eerste standalone VR-bril van Oculus is. Je hoeft voor dit apparaat dus geen smartphone of PC aan te schaffen. In de bril zit een bekende smartphone chip van Qualcomm. Gebruikers kijken naar een 5,2 inch lcd-scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, dezelfde resolutie als de populaire Samsung Galaxy S7.
De Go is te koop in twee varianten: 32 en 64 GB. Als je van plan bent om veel apps op het apparaat te zetten raden we aan de 64 GB variant te kopen. Uitbreiden van het geheugen is helaas niet mogelijk. Als je de bril uit de doos haalt krijg je de bril zelf, de controller en een oplaadkabel. De bril kan opgeladen worden middels een micro-usb. Anno 2018 hadden we toch wel gehoopt op een type-c aansluiting. Verder kan je nog een koptelefoon aansluiten via een 3,5 mm jack, helaas geen bluetooth.
De controller werkt hetzelfde als de Gear-controller. Het is in staat je polsbewegingen te tracken maar diepte kan hij niet bijhouden. Hetzelfde geldt voor de bril zelf. De Go is een 3DOF apparaat. Dit betekent dat de sensoren maar in 3 dimensies kunnen bewegen. In de praktijk betekent dit dat je met de Go wel kan rondkijken maar niet in de diepte kan kijken. Rondlopen is dus geen optie.
Als je de Go opstart komt je terecht in het home screen. De software ervaring lijkt heel erg op de Gear VR. Dit komt omdat de Go draait op een aangepaste versie van Android. Pluspunt voor ontwikkelaars is dat Gear VR apps ook werken op de Go. In het menu kan je apps kopen, browsen op het internet en multimedia toepassingen gebruiken.

Conclusie
Wij hebben al enkele concepten uitgewerkt op de Oculus Go en we moeten zeggen: Het is een stap in de goede richting. De bril is niet heel krachtig waardoor je niet dezelfde kwaliteit krijgt als een Oculus Rift. Dat kan je alleen ook niet verwachten van een systeem van 220 euro. Het beeld is scherp en de controller werkt goed. De batterij gaat niet heel lang mee maar dit kan je oplossen door een externe batterij aan te sluiten. Gelukkig laadt de Go snel op. We denken dat de Go een goede stap is in het draadloze, standalone, VR-tijdperk. Wellicht krijgen we in de toekomst wel een standalone Oculus Rift ervaring. Het is ook interessant om te zien wat andere fabrikanten gaan doen met dit concept. HTC heeft onlangs de Vive Focus uitgebracht in China, later komt dit apparaat ook uit in Europa.
Ook benieuwd naar de meerwaarde van de Oculus Go voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een demo of een persoonlijk gesprek. We zijn te bereiken via e-mail en telefoon. Kom ook gerust langs op ons kantoor in Zwolle, daar staat de koffie altijd klaar.