Zestor - docenten simulatie

Virtueel lesgeven

Voor Zestor is een virtual reality ervaring gemaakt waarin je ervaart hoe het is om beginnend docent te zijn op een hogeschool. Door het gebruik van je smartphone met een VR-bril kan je op deze manier al digitaal voor de klas staan en kijken of het vak wat voor jou is.

In de game krijg je te maken met alledaagse situaties, waar jij als docent antwoord op moet geven. In iedere situatie krijg je verschillende opties. Kies je voor de juiste optie, dan los je de problemen op. Maak je echter de verkeerde keuze, dan zal de situatie alleen maar verergeren. Studenten die door je heen gaan praten, lesmateriaal dat niet meewerkt: het zijn allemaal voorbeelden van situaties waar docenten mee te maken krijgen. Dankzij virtual reality kun je ervaren hoe het is om als hbo-docent werkzaam te zijn.

Context van de VR-ervaring

Je komt voor het eerst aan op je nieuwe werkplek, de hogeschool. Voor je het gebouw binnenloopt, kijk je gauw op je telefoon. Oeps, je bent te laat! Je rent het gebouw binnen, op zoek naar het lokaal. Tijdens het rennen voel je je hart kloppen in je keel. Voetstappen echoën door de lege gangen. Je gooit de deur open en nog nahijgend neem je plaats achter het bureau. Tegenover je zitten vijfentwintig studenten. Welkom op je eerste werkdag!

Het bovenstaande scenario kan iedere leraar overkomen. Helaas kun je in het echte leven niet zeggen: “Jongens, let maar niet op mij vandaag. Het is mijn eerste dag.” Gelukkig kan dat met virtual reality wel!

Achtergrond van het project

Werkenbijhogescholen.nl is hét landelijk arbeidsmarktportaal van alle hogescholen en biedt ondersteuning bij de positionering van de sector én van de hogeschool als werkgever. Bezoekers vinden hier niet alleen vacatures van hogescholen, maar ook meer informatie over het werken in het hbo. Docenten in spe kunnen op de website bijvoorbeeld zien wat de voorwaarden zijn voor de functie hbo-docent. Zestor is de beheerder van de website, de hogescholen plaatsen zelf de vacatures.

Ter ondersteuning van het wervingsproces van hbo-docenten is er een VR-game opgeleverd waarin spelers hun ‘geschiktheid’ als hbo-docent kunnen testen. In de game ondervindt de speler de emotie en beleving van het docentzijn en ervaart het lesgeven en de omgang met studenten. De game moet de instroom van nieuwe hbo-docenten stimuleren.

Over Zestor

Zestor is het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds van het hbo. Met het fonds bevorderen en ondersteunen cao-partijen vernieuwende activiteiten in de sector op het gebied van arbeidsmarkt- en HRM-beleid. Activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling en wendbaarheid van hogescholen en hun medewerkers. Zestor zet zich onder meer in voor de thema’s duurzame inzetbaarheid, mobiliteit en professionalisering.

Portfolio

Gerelateerde projecten