OK centrum Ziekenhuis Gelderse Vallei in VR

OK centrum beleven in VR

Het verbouwen van een ziekenhuis is een hele opgave. Jaren van planning, ontwerpen en overleg. In Ede begint in 2017 de start van een gigantische verbouwing. De Gelderse Vallei, afgekort ZGV, gaat haar complete OK centrum op de schop nemen. Meer ruimte voor patienten en operatiekamer moeten er voor zorgen dat ZGV klaar is voor de toekomst.

Tijdens het ontwerp is de architect veel in overleg met het ziekenhuis en de aannemer. Hoe kunnen we verbouwen terwijl er wel operatie moeten gebeuren. Vroeger maakten architecten gebruik van platte tekeningen. Om deze te kunnen lezen en begrijpen moet je zelf een studie gedaan hebben op dit gebied. Tegenwoordig worden deze tekeningen gemaakt in 3D. Toch wil ZGV ook haar eigen personeel betrekken tijdens de verbouwing. Om dit te realiseren heeft VR-Innovations in opdracht van ZGV een applicatie gemaakt.

Virtual Reality

Als basis van de applicatie heeft VR-Innovations gebruik gemaakt van de meeste recente 3D bouwplannen. Deze 3 modellen bestaan uit het de fundering, techniek, etc. Dokters en andere personeelsleden konden door het nieuwe OK lopen. Hierdoor krijgen zij alvast een gevoel bij hun nieuwe werkplek, en krijgen ze begrip voor de situatie. De verbouwing zal ook een boel overlast met zich meebrengen. Denk aan lawaai of stof, iets wat je zo min mogelijk wilt in een operatie kamer.

Tijdens het lopen door het OK konden gebruikers feedback geven op de plannen. Is de ruimte goed ingericht en kan ik makkelijk van de ene naar de andere kant lopen? Uiteraard was de nieuwe koffieruimte een drukbezochte plek!

Fouten in de bouwplannen

In de applicatie werden ook enkele fouten in het ontwerp ontdekt. Een van de bouwfouten werd in de gecombineerde verkoever- en recovery kamer ontdekt. Door de grote ramen tussen de twee kamers was het mogelijk dat liggende patiënten elkaar konden zien. De bedoeling was dat enkel staand personeel contact kon houden. Door het gebruik van VR kon deze fout herkend en gecorrigeerd worden. Het ziekenhuis bespaart kosten die anders gemaakt worden om fouten na oplevering nog te herstellen.

Comments are closed.