Potloden met een witte achtergrond

Uitleg: Educatie – VR & AR

Wat kan VR & AR betekenen voor het onderwijs?

VR & AR zijn geweldige technieken voor het onderwijs. Door recente ontwikkelingen is het gebruik van deze technologie laagdrempeliger dan 5 jaar geleden. Van lagere onderwijs tot universiteiten, allemaal kunnen ze voordelen van VR & AR gebruiken.

Tegenwoordig groeien kinderen op met het gebruik van telefoons, tablets en laptops. Een kind van 4 jaar oud hoef je al niet meer uit te leggen hoe de tablet werkt. Op school wordt multimedia steeds meer gebruikt om leerlingen vakkennis uit te leggen. Als jongeren vandaag iets nieuw willen leren gaan ze niet meer naar de bibliotheek om een boek op te halen. Ze gaan op YouTube opzoek naar een tutorial, waar er tegenwoordig miljoenen van zijn.

VR & AR kunnen een nieuwe dimensie geven aan het onderwijssysteem. Ze kunnen zorgen voor nieuwe inzichten tijdens lessen en het leerproces nog leuker maken.

Waar wordt het al gebruikt?

Doordat de prijzen van VR & AR de laatste jaren flink gedaald zijn, zijn steeds meer scholen aan het experimenteren met deze technieken. Laten we een paar voorbeelden geven.

Artsen en zorgverleners gebruiken VR & AR voor haar opleidingen. Studenten krijgen een deel van hun in lessen VR. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van de operaties hierdoor omhooggaat. De American Surgical Association heeft onderzoek gedaan naar de uitkomst van VR-training in de arts opleiding. Hierin concludeerden zij dat VR een duidelijke boost geeft aan de kwaliteit van de operatie. Er worden minder fouten gemaakt en het kost minder tijd om een operatie te doen.

VR & AR besparen ook kosten voor scholen. Voor monteur opleidingen is veel materiaal nodig om te kunnen oefenen. Deze middelen zijn vaak beperkt beschikbaar en kostbaar. VR-trainingen kunnen nadat ze eenmaal zijn aangeschaft steeds opnieuw gebruikt worden. Nieuwe ontwikkelingen in interactie zorgen ervoor dat ook de handeling realistisch zijn.

Gaming-based leren wordt steeds meer gebruikt onder studenten. Door studenten met serious games actief aan het werk te zetten onthouden ze het beter. Daarnaast is het spelen van games een stuk leuker dan droge stof doornemen. Het verslaan van je medestudenten en docenten zorgt er immers voor dat je emotioneel betrokken bent bij de game.

Toekomst van VR & AR in het onderwijs

Nieuwe ontwikkelingen zullen er in de toekomst voor zorgen dat we steeds meer VR & AR gaan gebruiken in het onderwijs. Het krijgen van nieuwe inzichten en het vaker oefenen van vaardigheden wordt steeds belangrijker. ICT wordt een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven. Over 5 jaar gebruiken mensen veel meer VR & AR, en is het niet meer weg te denken in het klaslokaal.

Wat zijn jouw ideeën over VR & AR in het onderwijs?

Kom samen met ons brainstormen over de nieuwe stap in ons onderwijs. Misschien komen we samen tot een gave oplossing!

Comments are closed.