Man speelt een serious game met een VR-bril

Uitleg: Serious Gaming – VR & AR

Wat is een serious game?

Serious games zijn, zoals de naam al verraad, games met als primaire doel jou als speler iets te leren. Dit kan van alles zijn. Van operaties tot het besturen van een heftruck. Deze methode van leren noemen we ook wel game-based learning. Leren via games wordt steeds meer ingezet in educatie, defensie, wetenschap en de gezondheidszorg. Serious games in combinatie met virtual en augmented reality zorgen voor een effectievere manier van leren.

Waarom is een serious game effectief?

Serious games zijn effectieve leermiddelen omdat het de speler activeert. Traditionele methodes laten kandidaten vaak luisteren of lezen over een werk-gerelateerd onderwerp.

Het probleem is vaak dat niet alle informatie tijdens een lesdag in de praktijk wordt gebracht. Hierdoor heb je meer tijd om iets te vergeten voordat je het wel in de praktijk gaat toepassen. Met serious games kunnen spelers alles direct oefenen in een leuke, leerzame, omgeving.

Het motiveert spelers om actief mee te doen met een training. Het spelen van games en het verslaan van je mede-spelers geeft motivatie en verhoogt de productiviteit. Als speler ben je emotioneel betrokken bij de game omdat je door VR & AR midden in de actie zit.

Serious games zorgen voor een veilige manier van oefenen. Als je een fout maakt is het ergste wat je kan overkomen: Game over! Van je fouten leer je immers het meest. Als je een serious game samen speelt kan je zelfs van elkaars fouten leren.

Het gebruik van serious games bespaard jouw onderneming geld omdat je ze opnieuw en opnieuw kan spelen. Er zijn kosten om de eerste versie te ontwerpen en ontwikkelen. Echter is het daarna schaalbaar uit te breiden. Het hele bedrijf kan gebruik maken van de game.

Waar worden serious games al succesvol ingezet?

Het spelen van serious games wordt al succesvol ingezet in onder andere educatie, defensie en de zorg. Laten we een paar bekende voorbeelden geven.

 

Microsoft is verantwoordelijk voor een van de bekendste serious games: Flight Simulator. In 1982 begon Microsoft met de ontwikkeling van de game. In de game kan je als piloot controle nemen over je eigen vliegtuig. Als speler moet je precies dezelfde handelingen doen als een echte piloot. De game geeft je feedback over je vaardigheden en de virtuele passagiers reageren om jouw manier van vliegen. Land je te hard? Dan kan het maar zo zijn dat je passagiers misselijk worden.

Defensie gebruikt al jaren serious games om haar mannen en vrouwen te trainen voordat ze op missie gaan. Serious games worden al sinds de vorige eeuw succesvol ingezet om vaardigheden te trainen en communicatie tussen militairen te verbeteren. Militairen krijgen in groepen eerst een briefing van hun commandant. Daarna gaan ze in de game een oefening uitvoeren. Door de game krijgen ze meer inzicht in de keuzes die ze maken en kunnen ze meer oefeningen achter elkaar doen.

Begin je eigen serious gaming succes met ons?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van serious gaming voor jouw sector? Neem dan contact met ons op voor een brainstormsessie. Of, als je gewoon een goed excuus wilt om een leuke serious game te komen spelen ben je altijd welkom!

Comments are closed.