Brandweer Training VR Escaperoom

Het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS) is één van de vier kerntaken van de brandweer. Of het nu gaat om gaslekkages, gedumpt drugsafval of incidenten met asbest, de brandweer staat met kennis en materieel paraat om incidenten te bestrijden en erger te voorkomen.  
 
Voor het trainen van de kennis en procedures op het gebied van gevaarlijke stoffen hebben we een multiplayer VR-escaperoom ontwikkeld. Tijdens een training zetten vier brandweerleden in teamverband een VR-bril op waarna ze in een virtuele escaperoom stappen. In de VR-escaperoom zien de vier brandweerleden elkaar terug als virtuele avatars.  
 
De spelers zitten opgesloten in een virtueel laboratorium. Het is de taak van de spelers om gezamenlijk een slachtoffer, die ook opgesloten zit, veilig uit het laboratorium te halen. De spelers moeten verschillende puzzels oplossen om verder in het spel te komen. We toetsen in de game op samenwerking en kennis van gevaarlijke stoffen. Dit door deze kennis, door middel van gamification, terug te laten komen in de verschillende escaperoom opdrachten.  
 
Door het gebruik van onze VR-training kunnen brandweerleden op een veilige manier onveilige situaties oefenen. We leggen met deze training een brug tussen theorie en praktijk. Brandweerleden kunnen de geleerde theorie toepassen in verschillende virtuele scenario’s. 
 
De virtuele escaperoom wordt inmiddels landelijk binnen meerdere brandweerregio’s ingezet. Hiernaast bestaat er ruimte tot doorontwikkeling, zo kunnen nieuwe opdrachten of scenario’s aan de escaperoom worden toegevoegd.  

Portfolio

Gerelateerde projecten